Menu Close

KAKO OČUVATI POZITIVNO RAZMIŠLJANJE I U NAJTEŽIM SITUACIJAMA: 5 Navika koje Jačaju Vašu Sreću…

Život je poput tobogana, zar ne? Jednog trenutka, letite visoko, a sledećeg, jurite nizbrdo vrtoglavom brzinom. Usponi i padovi čine ga uzbudljivim, ali i zastrašujućim.

Održati pozitivan stav usred ovih vrtloga promjena ponekad može izgledati kao teška borba. Možda se pitate: “Kako da zadržim vedrinu kada mi se čini da je sve oko mene loše?”

Možda niste ni svjesni, ali postoje određene navike koje vas vuče nadolje više nego što mislite. Evo 5 navika koje stoje kao prepreka vašem putu ka sreći:

Prekomjerna samokritičnost

Naš um je ponekad naš najveći saveznik, ali ponekad i najokrutniji kritičar. Ako se konstantno “bombardujete” negativnim mislima, to može na kraju dovesti do destrukcije i pesimizma.

Može brzo pokvariti raspoloženje, čak brže nego što mislite. Ali nemojte se brinuti zbog toga. Svi to radimo s vremena na vreme. Ključ je da prepoznate kada se to dogodi i nježno preusmjerite svoj unutrašnji glas ka pozitivnijim afirmacijama. Zapamtite, vaše misli često oblikuju vašu stvarnost.

Živjeti u prošlosti

Kada stalno gledate unazad, zadržavate se na prošlim greškama i to se u vašem umu vrti kao pokvarena ploča.

Prošlost je upravo to — prošlost. Nema je. Neće se vratiti. I nikakvo zadržavanje na tome neće promijeniti ono što se dogodilo.

Kada se oslobodite prošlosti i fokusirate na sadašnjost, osjetit ćete kako vam teret pada s leđa i raširenih ruku možete dočekati radost koju će vam pružiti budućnost.

Poređenje sebe sa drugima

Svako ima svoje putovanje. Svaka osoba koja doživi uspeh, neuspeh uspon ili pad, ima svoje putovanje koje je jedinstveno. A vaše putovanje?

Pa, to je samo vaše.U trenutku kada prestanete da se upoređujete sa drugima počećete da cenite svoj put. Shvatićete da je sreća stvar lične percepcije i da samopoštovanje jedino vi možete da izgradite kod sebe. Slavite male pobede, piše sajt Hack Spirit.

Zanemarivanje brige o sebi

Razmislite o automobilu na trenutak. Da bi radio bez problema, morate ga redovno servisirati, zar ne? Ako preskočite zamjenu ulja ili predugo ignorišete čudne zvukove, vjerovatno ćete završiti s kvarom.

Naši umovi i tijela se ne razlikuju. Potrebno im je redovno održavanje ili briga da bi funkcionirali. Zanemarivanje brige o sebi je slično ignoriranju te čudne buke u vašem automobilu. Možda u početku ne izgleda kao velika stvar, ali s vremenom može dovesti do sagorijevanja, stresa i značajnog pada u pozitivnosti.

Dakle, bilo da se radi o izdvajanju vremena za hobi koji volite, vježbanju ili jednostavno osiguranju dovoljno sna svake noći, neka briga o sebi postane nezaobilazan dio vaše rutine.

Ne živeti u sadašnjosti

Sadašnji trenutak je mesto gde se život dešava. Tu se oseća radost, smeh se deli i stvaraju sećanja. Ali prečesto propuštamo ove trenutke jer smo zaglavljeni u prošlosti ili brinemo o budućnosti. Živeti u sadašnjosti nije samo privlačna fraza; to je osnovni deo da ostanete srećni i zdravi.

Kada ste potpuno prisutni, u stanju ste da cenite male stvari u životu koje vam donose radost. Zato duboko udahnite, pogledajte oko sebe i zaista se uživite u trenutak.

Izvor:Sensa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *