Menu Close

7 metoda za povećanje samopouzdanja i prevazilaženje treme u javnim nastupima: Vodič za govor i pokrete…

Javni nastup može ponekad izgledati kao zastrašujući zadatak. Nije važno samo šta govorite, već i kako se ponašate. Samopouzdanje je ključno, a govor tijela igra veliku ulogu u tome.

Vaša poza, pokreti ruku ili čak naginjanje glave mogu puno reći o vašem nivou samopouzdanja. Srećom, sve su to stvari koje možete kontrolirati i vježbati. Ovih 7 trikova mogu vam pomoći da povećate samopouzdanje tijekom javnih nastupa.

Ispravite držanje

Ključni element izražavanja samopouzdanja je vaša poza. Držanje se često zanemaruje, ali je jedna od prvih stvari koje ljudi primijete na vama. Pogrbljenost može stvoriti dojam nesigurnosti ili nedostatka interesa, što nije dojam koji želite ostaviti.

Stajanje uspravno ne znači da trebate isturiti prsa ili se držati ukočeno. Umjesto toga, radi se o prirodnom, uspravnom položaju koji odražava sigurnost. Razmislite o ispravljanju kičme, postavljanju ramena unatrag i podizanju glave.

Održavajte kontakt očima

Kontakt očima je izuzetno moćan alat kada je u pitanju prenošenje samopouzdanja. Kada gledate osobu s kojom razgovarate direktno u oči, šaljete poruku o sigurnosti i pažljivosti.

Osim toga, stvara se posebna veza jer mnogo toga može biti pročitano iz pogleda. Na taj način zračite iskrenošću koju drugi prepoznaju i podržavaju.

Govorite sa samopouzdanjem

Vaš glas je jedno od najmoćnijih oruđa. Ton, jačina i brzina vašeg govora mogu značajno utjecati na to kako će vaša poruka biti percipirana. Ako govorite suviše tiho ili brzo, možete ostaviti dojam nervoze ili nesigurnosti.

S druge strane, jasan i stabilan govor odaje samopouzdanje. To pokazuje da vjerujete u ono što govorite i da vam je ugodno podijeliti to s drugima. Jedan od načina za vježbanje ovoga je snimanje sebe dok govorite. Poslušajte snimku i primijetite dijelove koje smatrate da trebate promijeniti.

Koristite otvorene pokrete

Ruke su izrazito važan dio tijela. Mogu otkriti mnogo o našem samopouzdanju, ponekad čak i više od naših riječi. Otvoreni gestovi, gdje su dlanovi vidljivi, a ruke opuštene, mogu signalizirati iskrenost i otvorenost. To može učiniti da se publika osjeća ugodnije.
S druge strane, zatvoreni gestovi, poput prekriženih ruku ili stisnutih šaka, mogu ostaviti dojam defanzivnosti ili nervoze. Zanimljivo je da je studija časopisa “Social Psychological and Personality Science” pokazala da govornike koji koriste veće pokrete rukama njihova publika percipira kao karizmatičnije.

Kada govorite u javnosti, važno je voditi računa o pokretima ruku. Koristite ih kako biste naglasili važne poente i prenijeli strast prema temi. To je moćan način da povećate samopouzdanje i angažujete publiku.

Iskreno se osmijehnite

Osmijeh može značajno doprinijeti stvaranju pozitivne atmosfere. To su iskreni, topli osmijesi koji mogu opustiti sve oko vas. Kada se iskreno osmijehnete, oslobađa se endorfin, hormon sreće, koji pomaže u smanjenju stresa, prema sajtu Hack Spirit.

Usporite

Prebrz govor je uobičajena greška koju mnogi od nas prave kada su nervozni. Napravite pauze između ključnih tačaka. Ovo daje vremena ljudima oko vas da upiju ono što govorite i također vam daje trenutak da saberete misli. Javni govor nije takmičenje. Radi se o efikasnom prenošenju poruke. Odvojite vrijeme, dišite i govorite tempom koji vam odgovara.

Budite autentični

Ovo je, možda, najvažniji savjet. Nema smisla pokušavati oponašati stil nekog drugog ili kopirati manire drugih govornika. Autentičnost najviše odjekuje. Kada ste istinski svoji, to blista i stvara vezu sa ljudima, koju nijedna količina uvježbanih gestova ili uvježbanih rečenica ne može zamijeniti.

Zato dopustite svojoj jedinstvenoj ličnosti da zablista dok govorite. Individualnost vas čini zanimljivim i nezaboravnim. Biti autentičan je vrhunsko jačanje samopouzdanja.

Izvor:Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *