Menu Close

Gotovo neodoljivi – Ćelavi muškarci imaju dva velika aduta u životu…

Ćelavost je rezultat razgradnje testosterona u dihidrotestosteron.

On igra važnu ulogu u razvoju muških genitalija tokom trudnoće, ali kod odraslih osoba dovodi do suženja folikula kose, odnosno – ćelavosti. Iako je proizvod testosterona, mnogi bi pretpostavili da viši nivoi testosterona znače veće količine dihidrotestosterona i još više stanjenih dlačica, ali situacija je malo drugačija.

Ono što razlikuje ćelave glave od onih sa bujnom kosom jeste osetljivost folikula kose, a to se nasleđuje od majke. Ipak, da je opadanje kose loše za nas, evolucija bi verovatno intervenisala kako bi to postalo stvar prošlosti. Činjenica da je ćelavost široko rasprostranjena zapravo sugeriše da ima svoju svrhu.

Ali kako? I zašto se češće dešava muškarcima? “Generalno, kada muškarci imaju nešto što devojke nemaju, ta karakteristika obično ukazuje na nešto”, tvrdi psiholog sa Beri Univerziteta, Frenk Muskarela. Drugim rečima, muško teme bez kose može biti ljudski ekvivalent šarenog repa kod paunova, što ih čini privlačnijim devojkama.

Ipak, ranije studije su pokazale da ćelavi muškarci nisu privlačni devojkama, ali razlog za ovo možda leži u činjenici da su muškarci bez kose obično stariji, a devojke ne gledaju na starost kao na nešto privlačno.

“Znamo da devojke privlače muškarci koji imaju visok status. Ćelavost možda nije privlačna devojkama, ali može rezultirati drugom vrstom privlačnosti”, tvrdi Maskarela. Kako bi potkrepio svoje tvrdnje, on je odlučio sprovesti istraživanje u ime onih koji nemaju toliko sreće s frizurom.

Odabrao je 101 muškog i ženskog studenta psihologije i zamolio ih da ocene mušku atraktivnost i ličnost muškaraca koji su na jednom setu fotografija imali kosu, a na drugom ne. Dok su ćelavi muškarci i oni koji gube kosu bili ocenjeni kao manje fizički atraktivni, u jednoj kategoriji dobili su značajno više ocene.

Ispitanici su ih ocenili kao inteligentnije, uticajnije, pametnije, mudrije i iskrenije. To su osobine koje kolektivno prepoznajemo kao društvenu zrelost. Maskarela tvrdi da je ćelavost evoluirala kao signal višeg društvenog statusa – nešto što je gotovo neodoljivo za žene.

Ali to nije sve. Ćelavost nas možda štiti i od ozbiljne bolesti. Niski nivoi vitamina D, koji se proizvode samo kada je telo izloženo sunčevim zracima, povećavaju rizik od raka prostate. A poznato je da ćelave osobe apsorbuju više sunčeve svetlosti na određenim mestima.

Da li je ćelavost evoluirala kako bi pomogla muškarcima da generišu više vitamina D? Peter Kabaj sa Istvan univerziteta smatra da jeste, jer to takođe objašnjava zašto devojke ne gube kosu – one nemaju prostatu. Zaključak je da golo teme može pomoći muškarcima da privuku pažnju devojaka, ali ih takođe može zaštititi od ozbiljnih bolesti, i to sve istovremeno.

Izvor:infopult.info

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *