Menu Close

Ne dopustite da vam život zagorčavaju – 7 misli koje koče vašu sreću …

Misli koje nas svakodnevno opsjeđuju imaju značajan utjecaj na naš život. Što prije se oslobodite onih najnegativnijih, lakše ćete doći do sreće i kvalitetnije budućnosti.

Naša svakodnevna misaona i emocionalna stanja imaju izniman utjecaj na iskustva koja doživljavamo te oblikuju kakav će nam život biti. Mnogi ljudi nisu svjesni koliko su opterećeni negativnim mislima, što često rezultira osjećajem nezadovoljstva.

Negativne misli često postaju navika, što dovodi do njihovog normaliziranja, iako one zapravo troše našu unutarnju ravnotežu i sprečavaju nas da postignemo istinsku sreću. Evo sedam najtoksičnijih misli koje nas izjedaju iznutra i koče nas u ostvarivanju sreće.

1.Samoća je ponekad put, ali nikad krajnji cilj. Ako vas povrede drugih okolnosti, to ne znači da ste žrtva. Potražite kontrolu nad svojim životom i preuzmite odgovornost za svoje postupke. Pomaže vam da se izdignete iz situacije umjesto da dopustite da vas obuzme osjećaj bespomoćnosti.

2.“Trava uvijek izgleda zelenije na tuđoj strani” – ovu izreku treba imati na umu kad se nađete u poređenju s drugima. Vaša sreća ne treba da zavisi od materijalnih stvari ili izgleda drugih. Niko ne zna sve što drugi prolaze, pa ne donosite zaključke na osnovu površinskih informacija.

3.Uvijek razmišljajte o tome da su vaša očekivanja samo vaše projekcije, a stvarnost često može biti drugačija. Ponekad je bolje prihvatiti stvari onakvim kakve jesu, bez prevelikih očekivanja koja mogu dovesti do razočaranja.

4.Nije bitno uvijek biti u pravu. Ponekad je važnije pokazati otvorenost za učenje i rast nego inzistirati na sopstvenom stavu. Priznavanje grešaka pokazuje snagu i zrelost, a ne slabost.

5.Briga o mišljenju drugih može biti opterećujuća, ali zapamtite da je najvažnije što mislite o sebi. Nemojte dopustiti da strah od procjene drugih ograničava vaše postupke i odluke. Fokusirajte se na svoj lični rast i sreću.

6.Strah od budućnosti može vas sprečiti da uživate u sadašnjosti. Prihvatite da je budućnost neizvjesna i fokusirajte se na trenutak. Radite na tome da budete prisutni i uživate u svakom trenutku, a budućnost će doći kada dođe.

7. Prošlost definiše budućnost Ukoliko potičite iz siromašne porodice ili ste pravili greške u prošlosti, ne znači da vam budućnost ne može biti bolja. Mnogo bolja! Ako ste sebe već označili kao neuspješnu osobu na osnovu prošlosti, to će se i desiti u budućnosti, ali samo zbog vašeg stava. Ostavite se toga i radite ono što mislite da vam može doneti promene na bolje.

Vodite se poznatom izrekom oca Tadeja: Kakve su ti misli, takav ti je život”!

Izvor:infopult.info

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *