Menu Close

“Kako da se približim svekrvi koja me ignoriše”: Psihološki saveti …

“Imam 26 godina i udana sam već dvije godine. Suprug i ja se jako lijepo slažemo, ali njegova majka me ne voli i uvijek pokušava da me predstavi u negativnom svjetlu.

Moj suprug uvijek stoji uz mene i štiti me, ali ima složene odnose sa svojom majkom jer se prema njemu ponaša kao prema djetetu. Čuva sve njegove stvari, čak i one iz djetinjstva, i ništa ne baca. Kada smo morali živjeti kod nje dva mjeseca, uhvatila sam je nekoliko puta kako pretura po našim stvarima.

Napominjala mi je kako bih trebala kuhati, čistiti i slično. Sada više ne živimo kod nje, ali kada odemo u posjetu, primijetim da je soba mog supruga zapečaćena trakom kako nitko ne bi dirao ništa. Svugdje je ostavila ceduljice s natpisima gdje se što nalazi, jer “mi ništa ne znamo”.

Moja svekrva mi stalno govori kako nisam dobra domaćica, kako smo se previše brzo vjemnčali i da smo žurili u brak. Prije nego što smo se moj suprug i ja vjenčali nekoliko puta mije dala do znanja da joj ne odgovara što sam druge vjere.

Mislim da je to najveći razlog zbog kojeg se tako ponaša prema meni iako sam ja prihvatila sve njihovo. Uvijek sam se trudila izgraditi lijep odnos sa njom. Pomagala sam joj po kući, kupovala poklone, odlazila u posjetu bez muža, pisala, čestitala praznike, ali ništa nije pomagalo.

Kada bih je pitala zašto mi nije odgovorila na poruku, rekla bi mi da je imala pametnijeg posla. Brinem se da bi mogao doći trenutak kada bi, zbog našeg lošeg odnosa, moj brak mogao zapasti u krizu. Još uvijek imam želju da izgradim s njom, ako ne bliske, onda barem normalne odnose s poštovanjem, a ne znam kako to da uradim.”

Psiholog odgovara: “Iz vaše priče vidim da ste se jako trudili izgraditi dobar odnos sa svojom svekrvom, ali imajte na umu da nije sve samo do vas. Ako poštujete svoju svekrvu i mirno komunicirate s njom, vi ste tada uradili sve što je bilo do vas.

Na njoj je kako će ona komunicirati s vama. Ona je prije svega odrasla žena i ima pravo živjeti kako želi. Vaš muž je u cijeloj ovoj situaciji napravio jednu jako važnu stvar – izabrao je vas. Njegov odnos sa svojom majkom je njegova stvar, i vi ne smijete da se miješate.

Pustite njih da to riješe. Imajte na umu da vaša svekrva nije vaša majka; ona vam je stranac, baš kao što ste i vi njoj. Najmudrija stvar koju možete uraditi je fokusirati se na svoj brak i odnos sa suprugom, koji mora biti pun razumijevanja i poštovanja. Na kraju krajeva, vaša porodica ste vi i vaš suprug, a vaši roditelji su porodica za sebe. Nemojte im dozvoliti da utiču na vaš odnos s suprugom.”

Izvor: infopult.info

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *