Menu Close

ZAŠTO JE NEKO NAPUSTIO VAŠ ŽIVOT BEZ OBJAŠNJENJA: 4 mračne tajne koje se kriju iza “ghostinga”

Gostovanje, poznato i kao ghosting, je situacija kada jedna osoba u vezi prestane da se javlja i nestane iz života druge osobe bez objašnjenja ili razgovora. Ovaj fenomen je postao uobičajen u modernim vezama, delom zbog tehnoloških alata poput društvenih mreža i onlajn aplikacija za upoznavanje koje olakšavaju ovakvo ponašanje.

Međutim, poslednjih godina, ghosting se širi i na druge aspekte života, kao što su poslovni, porodični i prijateljski odnosi, ali najviše pogađa ljude u romantičnim vezama.

Razlozi za ghosting mogu biti raznoliki. U kontekstu neformalnih veza putem onlajn aplikacija za sastanke, osobe mogu nestati nakon samo nekoliko razgovora ili prvog susreta uživo ako osete da nema “klika” ili zajedničke hemije. Iako ovo može delovati nepristojno, u svetu neobavezne zabave i upoznavanja, takvo ponašanje može biti prihvatljivo ako nije bilo ozbiljnih obaveza ili veza.

Sa druge strane, ghosting može biti izuzetno bolan u dugim vezama, ostavljajući partnera zbunjenim, depresivnim ili čak traumatizovanim. Osećaj izdaje može biti posebno težak ako osoba koja je nestala odmah započne novu vezu, što dodatno otežava situaciju i čini je toksičnom.

Evo četiri osnovna razloga za ghosting u dugim vezama:

Osećaj inferiornosti

Nisko samopoštovanje i osećaj inferiornosti često su povezani s ghostingom, odnosno sa nestankom iz veze bez objašnjenja. Što se neko više bori s osećajem inferiornosti, veća je šansa da će “duhovati” svog partnera. Osoba koja se ne oseća samopouzdano i smatra da njen partner zaslužuje bolje ili ima problema sa vezivanjem, može se odlučiti da nestane iz veze. Mnogi “duhovi” veruju da čine uslugu partneru time što jednostavno nestanu, umesto da se suoče sa partnerom i sopstvenim emocijama.

Skriveni narcizam

Studije pokazuju da osobe s crnim osobinama ličnosti imaju veću verovatnoću da će koristiti ghosting kao način za prekid veze zbog smanjene emocionalne empatije. Prepoznavanje skrivenog narcizma je važno, jer će takve osobe često primeniti ovu “taktiku” kako bi okončale romantičnu vezu.

Nedostatak komunikacije

Neki ljudi se odluče na ghosting jer im nedostaje veština za teške razgovore s partnerom. Umesto suočavanja s teškim pitanjima ili konfrontacije, biraju beg iz veze, izražavajući svoje stavove i osećanja na pasivan način.

Kontrola

Osobe s crnim osobinama ličnosti često koriste zastrašivanje kao sredstvo kontrole, posebno u dugotrajnim romantičnim vezama. Ghosting može biti način da se partner zastraši ili navede da “trči” za njima. Ako žrtva ovakvog ponašanja pruži ruku, to može dodatno narušiti ravnotežu moći u vezi.

Izvor:Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *