Menu Close

Novac i moć nisu najvažniji, to znaju oni što ih imaju – Herman Hesse o pravim vrednotama ..

Herman Hesse je bio jedan od najvećih mislilaca svog vremena. Evo nekoliko njegovih najpamćenijih citata.

Nije naš cilj biti kopija drugih; važno je da se razlikujemo, da naučimo vidjeti ljude na različite načine i poštujemo ih zbog njihove jedinstvenosti. Bog nam ne šalje očaj kako bi nas uništio, već kako bi probudio novi život u nama.

Patnja donosi bol samo ako joj se bojiš. Prati te jer bježiš od nje. Nemaš potrebe bježati, nemaš je se potrebno bojati. Potrebno je voljeti. Zato, voli patnju. Nemoj joj se odupirati, nemoj bježati. Osjeti njezinu slatkoću u dubini, prepusti joj se i prihvati je bez mržnje.

Tvoja mržnja je to što ti nanosi bol i ništa drugo. Patnja nije patnja, smrt nije smrt, ako ih ti ne učiniš takve. Ako nekog mrzimo, onda u njegovom liku mrzimo nešto što je usađeno u nama samima. Ono što nije u nama samima, to nas ne uzbuđuje.

Novac nije ništa, moć nije ništa. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesrećni. Postoji neko zlo među ljudima koje ih sprječava da se udružuju i nagoni ih da između sebe otvaraju ponor. Jedino ljubav može da ih natjera da taj jaz premoste.

Čak i najnesrećniji život ima svoje svjetle trenutke, poput sitnih cvjetića sreće koji niknu između pjeska i kamenja. Ljubav nije tu da nas učini sretnima; vjerujem da je tu da nam pokaže koliko smo sposobni izdržati.

Izvor:pult24.info

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *