Menu Close

SIGURNI INDIKATORI DA VAM SE NEKO SVIĐA: Srpski psiholog otkriva tajne ljubavnih signala…

Psiholog profesor dr Žarko Trebješanin istraživao je ljubavne signale i napisao naučni rad “Jezik tela u udvaranju”. Ono što nas sve zanima jeste kako da otkrijemo da li se nekome dopadamo nakon što smo mu poslali signale zavođenja.

U knjizi “Ljubavni signali” Dejvida Givensa, koju je profesor Trebješanin koristio u svom istraživanju, istaknuto je pet faza udvaranja: privlačenje pažnje, odgovor na prvu fazu, verbalna komunikacija, dodir i vođenje ljubavi.

“Treba posmatrati vrlo suptilne signale i čitati ih, jer svaki sledeći korak zavisi od toga da li ste u prethodnoj fazi bili uspešni. Svaka faza, svaki čin ima svoje ciljeve i specifične neverbalne ljubavne signale – pogled, kinezičku komunikaciju, gestove, pokrete, položaj tela ili glas, a kasnije i dodir,” izjavio je psiholog Trebješanin u emisiji Agape.

“Prva faza udvaranja se odvija na daljinu, gde osim vizuelnih signala kao što je odeća, važan je i pogled. Pogled je moćan vid komunikacije, a duži kontakt očima, oko 3 sekunde, može biti pokazatelj zainteresovanosti. Nakon prvih signala, pratimo odgovor i reakciju sugovornika kako bismo procenili uspešnost naših signala.”

Ova druga faza udvaranja omogućava nam da saznamo da li su naši signali bili prihvaćeni nakon što smo ih poslali.

“Ukoliko čovek koga gledate uopšte vas ne gleda ili okrene leđa ili gleda na sasvim drugu stranu, to je jedan signal da niste uspeli,” ističe profesor.

Prema rečima profesora, osoba treba da pročita kakav je utisak ostavila i da li se drugoj osobi dopada. Znakovi odobravanja i dopadanja mogu biti osmeh, pogled ili malo duži stisak ruke. Međutim, važno je da se ovi znaci ne protumače pogrešno, jer osmeh može biti i znak ljubaznosti i naklonosti, možda u nemu nema ničeg erotskog. Ipak, bolje je pokušati pa pogrešno protumačiti signale, nego ne pokupati i izgubiti šansu za ljubav.

Osmeh ili pogled su nešto što najviše emituje ljubavne signale, pa ukoliko ih primetite i osetite da je osoba otvorena prema vama, vrlo je verovatno da joj se dopadate.

Izvor:Sensa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *