Menu Close

Zašto je ključno saslušati ženu u vezi i braku – Perspektiva srećnih odnosa…

Često žene osjećaju potrebu da podijele svoje probleme i da ih netko pažljivo sasluša. Vjerovatno ste i vi iskusili trenutke kada želite izraziti ono što vam leži na duši i muči vas.

Kada se suočavate s problemima, što vas najviše nervira? Za većinu ljudi, iritantno je kada im neko pametuje i nudi savjete bez pitanja. Kada vas partnerka zamoli da je saslušate, a vi joj pružate savjete umjesto samo slušanja, ne ispunjavate njezinu izričitu želju. Ako je počnete ispravljati ili joj objašnjavati gdje je pogriješila, možete povrijediti njene osjećaje.

Ako primijetite da je napravila grešku, bolje je iskreno joj to reći, iako može biti uvrijedljivo. Govoriti istinu pomaže joj da riješi problem koji ima. Nemojte smatrati da je to nepravedno s vaše strane. Ako želi samo da je slušate, onda to i učinite, izbjegavajući nepotrebno dijeljenje savjeta.

Oni se mogu pročitati na netu, u novinama i da je htjela da je neko savjetuje učinila bi to bez vas. Ženi je najvažnije da ne osuđujete njena osjećanja. Na taj način ona ne mora da vas ubjeđuje u nešto i može objasniti šta stoji iza njenih misli i osjećanja.

Zamislite na primjer situaciju u kojoj žena pogriješi kada su u pitanju njena djeca. Zar mislite da joj možete dati dovoljno dobar savjet za njeno vlastito dijete? Šta mislite da će se desiti ako joj stvorite osjećaj krivice? Nećete joj pomoći, moguće su samo kontra efekti.

Postoji velika mogućnost da se javi depresija, bol i uznemirenost. Kada se kaže da osoba nema mnogo prijatelja, to obično proizlazi iz takvih situacija. Pravi prijatelj je tu da sasluša i pruži podršku bez nepotrebnog pametovanja. Oni koji uvijek misle da su u pravu i nameću svoje stavove nisu pravi prijatelji, a to postaje jasno kad dođe do teškoća.

Samo dijalogom o problemu, možete razumjeti uzrok i možda doći do rješenja sami. Stoga, kada vas partnerka zamoli da je saslušate, učinite to bez suvišnih komentara. Ona će vam uzvratiti istom mjerom kada vam zatreba podrška.

Izvor:pult24.info

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *