Menu Close

Usamljenost je nedostatak ljubavi prema sebi – Najvažniji savjeti od strane poznatih psihologa…

Evo pet odabranih savjeta poznatih psihologa koji bi vam mogli pomoći u vašem putu samorazvoja.

1.Ne trči za srećom, ona će te pronaći sama. Mjesto gdje se nalazi tvoja sreća je unutar tebe. Put do nje je ostvarivanje punog potencijala svih svojih sposobnosti. – Mihail Litvak.

2.Bliske veze su ključne za osjećaj blagostanja:

Iako mnogi teže potpunoj nezavisnosti, spremni su podnijeti brojne žrtve za nju. Međutim, istraživanja pokazuju da sposobnost povezivanja s drugima igra ključnu ulogu u prevazilaženju mnogih izazova života. Kada bliske veze ne funkcionišu kako treba, ljudi često postaju opterećeni i nesrećni.

Ali kada imaju partnera na koga se mogu osloniti, osjećaju se sposobnima da prevaziđu bilo koji, pa i najteži izazov. – Susan Krauss Whitbourne.

3.Razvijte svoj svijet. Usamljenost nije samo nedostatak ljubavi; to je također odsustvo interesovanja za sebe, što često potiče još iz djetinjstva. Kada neko svoj svijet zamjenjuje drugom osobom, to ukazuje na to da ne razvija vlastiti svijet. – Labkovski.

4.Podsjećam klijente da razmisle o tome da s druge strane, trava nije uvijek zelenija. Par koji vam se čini tako srećan može zapravo biti veoma nesretan.

Osoba koja vozi taj skupi automobil možda ima nerješive probleme. Ili ta osoba za koju mislite da je tako lijepa može patiti od izuzetno velikih kompleksa. Fokusirajte se na sebe i na svoju sreću i ne uspoređujte se s drugima . ” — Marc Romano.

5. Prilično me oduševila ideja praktikovanja ljubazne dobrote. Što znači, umjesto da se utapam u tuzi, namjenski provedem nekoliko minuta želeći ljudima dobro (to može biti bilo ko). Ova navika može dovesti do produktivnih akcija i povećati vašu radost. Na ovaj način zaboravljate na svoje probleme, dobivate malo bolje perspektive i zapravo donosite pozitivu u ovaj ludi svijet.” – Jennifer L. Taitz.

Izvor:pult24.info

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *