Menu Close

Teško je primetiti razliku – Ove TRI IZJAVE zvuče kao ljubav, ali zapravo se krije MANIPULACIJA…

Ponekad je izazovno razlikovati između brige i ljubavi s jedne strane, i manipulacije s druge strane. Ovo su fraze koje se često koriste kao maska za manipulaciju.

Postoje ljudi koji imaju potrebu da manipulišu osobama s kojima su u vezi ili braku, zbog nekih psiholoških problema koje imaju. Ove tri rečenice manipulatori često koriste kao paravan, jer liče na ljubav.

„Sve što radim, radim za tvoje dobro“

Manipulator želi da izgleda kao da mu je stalo do vas, dok zapravo želi da vas kontroliše kako bi ostvario svoje ciljeve. Rečenica „Sve što radim, radim za tvoje dobro“ zvuči kao izražavanje brige i ljubavi, ali je zapravo način da vas manipulator primora da prihvatite ono što radi tvrdeći da je to u vašem interesu.

„Zar mi ovako vraćaš nakon svega što sam učinio za tebe?“

Kada vam manipulator kaže: „Nakon svega što sam učinio za tebe, ti mi ovako vraćaš?“, to pokazuje da želi da se osetite kao krivac. Nemojte se zavaravati misleći da brine za vas. Samo želi da vas navede da pristanete na ono što on želi.

„Očekivao/la sam više od tebe“

Ova rečenica čini da se osoba kojoj je upućena oseća manje vrednom u odnosu na manipulatora. Oni se oslanjaju na moć kako bi ostvarili svoje namere. Ponovno, želi da osetite krivicu što niste ostvarili ono što je trebalo, po mišljenju manipulatora.

Izvor: Najžena/Vesna Vukadinović

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *