Menu Close

6 STRATEGIJA ZA STEČENJE POVJERENJA – Metode koje koriste agenti tajnih službi…

6 STRATEGIJA ZA STEČENJE POVJERENJA: Tehnike koje koriste agenti tajnih službi

Stvorite priliku za grešku

Profesor psihologije, Džek Šafer, koji je godinama radio kao specijalni agent FBI, koristi tehniku namjernog pravljenja grešaka u govoru kada počinje predavanje novom razredu. Dopušta studentima da ga isprave, što ih čini sigurnijima i otvara komunikaciju. Ova tehnika pokazuje vašu ranjivost i omogućava drugima da se povežu s vama.

Pokažite interes za život drugih

Previše smo usmjereni na sebe, a premalo na ljude oko nas. Iskrena zainteresiranost za druge ljude može značajno utjecati na njihovo povjerenje u vas. Kada ljudi govore o sebi, aktiviraju se centri zadovoljstva u mozgu, što može izgraditi vezu između vas i drugih.

Upotrijebite kompliment u trećem licu

Direktni komplimenti ponekad mogu biti neugodni ili se doživljavaju kao nametljivi. Koristeći komplimente u trećem licu, možete izbjeći tu nelagodu. Na primjer, umjesto direktnog komplimenta, možete reći: “Ana Ivanovna, šef odeljenja za ljudske resurse je primijetio koliko ste posvećeni radnik naše kompanije.”

Pokažite empatiju

Svatko voli kada ih drugi pažljivo slušaju i razumiju. Pokažite empatiju prema osjećajima i situaciji sugovornika kako biste izgradili vezu i povjerenje.

Zatražite uslugu

Čuvena je izjava Bendžamina Frenklina: „Onaj koji ti je jednom učinio dobro, biće spremniji učiniti ti dobro nego onaj kojem si se ti obvezao.“ Ovaj fenomen jpoznat je kao efekat Bendžamina Frenklina (Ben Franklin Effect), koji objašnjava kako je moguće da nas neko (još više) zavoli kada mu zatražimo uslugu. Osoba koja pokazuje dobrotu prema drugoj osobi raste u sopstvenim očima. To jest, ako želite da ugodite čoveku, onda je bolje da mu ne učinite uslugu, već da ga zamolite za uslugu. Naravno, ne bi trebalo da preterano koristite zahteve za pomoć. Kao što je Frenklin duhovito primetio: „Gosti, poput ribe, počinju da smrde trećeg dana. Isto se može reći i za ljude koji previše često traže usluge.“

Naterajte osobu da pohvali sebe

Vrlo je tanka granica između običnog komplimenta i laskanja, pa je bolje naterati sagovornika da sam sebe pohvali. Na primer, neko vam priča ovu priču: „Radio sam dan i noć da zatvorim ovaj projekat.“ Ovde možete reći: „Da, za ovo je potrebna gvozdena volja. Gotovo je zagarantovano da će vaš sagovornik odgovoriti nešto poput: „Da, morao sam da se potrudim da projekat isporučim na vreme. Svakako sam uradio odličan posao. Ovde nema šta da se kaže.” Sposobnost da se čovek pohvali je akrobatika. Vežbajte to, učinite ljude srećnim. I sigurno će vam se dopasti.

Svi ovi saveti svakako nisu poziv na licemerje, samo želimo da vam pomognemo da radite lepe stvari za druge ljude i da živite u miru sa svima.

Izvor:Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *