Menu Close

TRIK OD 3 MINUTA MOŽE DA VAM SPASI VEZU – U trenucima krize, samo jedna reč može da napravi preokret…

Ako osjećate da je vaša veza u krizi ili jednostavno želite poboljšati stvari, predlažemo da isprobate sljedeći trik s partnerom! Veoma je jednostavan, zabavan i traje samo 3 minute. Bićete iznenađeni koliko može promijeniti vaš odnos.

Prema psihologu Johnu Gottmanu, autoru knjige “Sedam principa sretnog braka”, nezahvalnost je jedan od glavnih uzroka raskida i razvoda. Kako bi spriječio takve probleme, Gottman je osmislio tehniku koja se temelji na suprotnosti od nezahvalnosti, a to je – zahvalnost.

Zahvalnost može očuvati vezu

Ljubavni odnos može ostati stabilan ako postoji osjećaj zahvalnosti, smatra psiholog John Gottman. Kada partneri shvate koliko su cijenjeni, manje su skloni prigovaranju, uspoređivanju veze s drugima, svađanju s voljenom osobom ili čak razdvajanju.

John Gottman je osmislio trik, odnosno igru temeljenu na zahvalnosti. Nazvao ju je “tenis zahvalnosti”, a za primjenu ovog trika potreban vam je tajmer podešen na 3 minute. Prvi korak je da jedan partner izdvoji jednu stvar za koju je zahvalan u vezi, zatim drugi partner izražava zbog čega osjeća zahvalnost, i tako sve dok se tajmer ne zaustavi.

Benefiti su još veći ako je zahvalnost povezana s osobinama partnera, na primjer: “Cijenim što uvijek stavljate mene na prvo mjesto” ili “Hvala ti što ideš sa mnom u kupovinu.” Na ovaj način partneri “bacaju” zahvalnost kao teniseri lopticu na terenu. Ideja je skupiti što više “poena zahvalnosti” u što kraćem vremenu. Ovaj trik također možete primijeniti i s članovima obitelji ili kolegama.

Izvor:Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *