Menu Close

5 Rečenica koje će Obogatiti Vaš Život: Besplatni Ključevi za Promenu Perspektive, Motivaciju i Optimizam…

Biti srećan je putovanje na kojem se svakog dana susrećemo s izborima. Naše odluke ovise o našem pogledu na život. Način na koji percipiramo i obrađujemo iskustva i događaje takođe ovisi o jeziku koji koristimo prema sebi i drugima. Riječi ispunjene dobrotom i zahvalnošću prema onome što imamo i što možemo učiniti donose sreću u naša srca. S druge strane, samosažaljenje i prezir prema sebi koji nas koče u ostvarivanju potencijala čine nas frustriranima i nesretnima. Kako možemo promijeniti svoju svakodnevicu, povećati motivaciju, ojačati volju i općenito pozitivno utjecati na svoje blagostanje? Pored brojnih tehnika, navika i alata koje možemo usvojiti i primijeniti, najjednostavniji način mogu biti male promjene u načinu komunikacije. Zaustavite se na trenutak i razmislite o riječima koje koristite svakodnevno. Promislite o svim malim frazama i izrekama koje bezbrižno izgovarate. Zašto je to važno? Jer riječi imaju moć oblikovati našu stvarnost. Trebali bismo obratiti pažnju na ono što govorimo. Predlažemo pet fraza koje ništa ne koštaju, a mogu utjecati na vašu razinu sreće i blagostanja.

“Ja mogu…”

Naši dani često izgledaju kao neprekidni niz obveza, a vrijeme za ono što zaista volimo čini se nedostupnim. Umjesto da te obveze smatramo teretom, dajmo si priliku promijeniti perspektivu. Zašto treninge u teretani ne bismo promatrali kao priliku za poboljšanje zdravlja, umjesto kao obvezu? Umjesto gledanja na plaćanje računa kao na dosadnu dužnost, pretvorimo to u zahvalnost za novac koji imamo i koji nam omogućuje suočavanje s tim troškom ili priliku da provedemo kvalitetno vrijeme s djecom, umjesto obveze.

“Reci mi više…”

Empatija je još jedan ključ sreće, sposobnost slušanja drugih i razumijevanja njihovih problema i izazova. U svijetu u kojem se čini da vrijeme brzo prolazi, teško je pronaći trenutak za posvetiti se drugima. Većina ljudi zapravo ne sluša (zbog nedostatka vremena ili zbog vlastitog unutarnjeg monologa) i samo završavaju razgovor brzopletim reakcijama koje često ne vode ničemu dobromu. Iskreno slušanje druge osobe, izražavanje stavova bez osuđivanja, odličan je način poboljšanja odnosa s drugima i sa samim sobom te time postizanja veće sreće.

“… još uvijek”

Ponekad naša nesreća proizlazi iz činjenice da nismo ostvarili ciljeve koje smo si postavili ili kojima težimo: nismo pronašli posao iz snova, nismo osnovali obitelj, nismo postali ekonomski neovisni. Činjenica da do sada nismo postigli te ciljeve ne znači da to nećemo moći u budućnosti, za nekoliko mjeseci ili godina. Umjesto da mrzimo sebe žaleći se na ono što nismo postigli ili nemamo, pokušajmo dodati riječ “još” u svoje rečenice. Kuću još nismo kupili, ali to ne znači da to nećemo moći u budućnosti. Još uvijek nismo pronašli posao, ali ga tražimo i možda ćemo ga uskoro pronaći. Dodavanjem ove jednostavne riječi pretvaramo zidove ograničenja u trampolin za naš rast i osjećat ćemo se manje nezadovoljno i nesretno.

„Da li će to biti važno za godinu dana od sada?“

Koliko je problema sa kojima se svakodnevno suočavamo zapravo trivijalnost bez značaja? Koliko svoje energije trošimo razmišljajući o trivijalnim stvarima koje ćemo zaboraviti do sutra? Nismo mogli da nađemo parking, propustili smo voz, kasnili smo na važan sastanak, drugarica nam je zaboravila rođendan, uništili smo omiljenu košulju prolivši kafu po njoj… primera nema kraja. Kad god se osećamo nezadovoljno ili ljuto iz određenog razloga, uvek se zapitajte: da li će ova stvar i dalje biti toliko važna za godinu dana? Hoću li ga još pamtiti? Ako je odgovor ne, hajde da pokušamo da to buduće spokojstvo unesemo u sadašnji trenutak.

„Ja ću se (samo) fokusirati na…”

U strci i gužvi dnevne rutine, pažnja se razbija u hiljadu različitih pravaca bez povratka. To što smo uvek rasejani i nismo fokusiranina ono što radimo takođe može biti izvor frustracije na duže staze. Stoga, ako osećamo zbunjenost, ako se osećamo umorno i nezadovoljno, mogli bismo odlučimo da svu pažnju usmerimo ka jednoj aktivnosti koja nam je trenutno najvažnija. Postavljanje jednog cilja svakog dana (čak i malog) i ispunjavanje istog do kraja dana ne samo da će nas učiniti mnogo fokusiranijim i produktivnijim, već i zadovoljnijim i srećnijim, jer ćemo postati svesni svog potencijala.

Izvor:Sensa

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *