Menu Close

Jedna osobina kod žena izaziva najviše straha kod muškaraca – da li možete pogoditi o kojoj se radi?

Nije tajna da mnogi muškarci se teško nose s određenim karakteristikama žena, a među njima inteligencija je često na vrhu liste “najgorih”.

Nije tajna da mnogi muškarci se teško nose s određenim osobinama žena, a nedavno istraživanje potvrdilo je veliki stereotip vezan upravo za ovu problematiku.

Koliko ste puta čuli tvrdnju da se muškarci plaše pametnih žena? Istraživanje koje je sprovela Visoka škola ekonomije u Varšavi pod vođstvom Adama Karbovskog potvrdilo je ovaj stereotip.

Karbovski i njegov tim analizirali su eksperiment u kojem je 500 ispitanika na Univerzitetu Kolumbija učestvovalo u takozvanim “brzim sastancima”. Nakon svakog sastanka, učesnici su ocenjivali fizički izgled i inteligenciju osobe s kojom su razgovarali, kao i izražavali želju za ponovnim sastankom.

Analizom eksperimenta utvrđeno je da bi muški ispitanici radije otišli na drugi sastanak s ženom koju smatraju fizički privlačnom nego s onom koju ocenjuju kao veoma inteligentnu.

S druge strane, ženske ispitanice podjednako cene izgled i inteligenciju, ali bi išle na sastanak s muškarcem kojeg smatraju inteligentnim, čak i ako mu nisu dale visoku ocenu po pitanju izgleda.

Stručnjaci nude jednostavno objašnjenje zašto se muškarci zapravo boje pametnih žena – zbog upoređivanja sopstvene inteligencije sa ženinom jer im se tada javlja osećaj nesigurnosti: “Muškarce manje privlače žene koje su bolje od njih, što proizilazi iz trenutnog pomaka u njihovoj percepciji samih sebe. Osećaju se manje muževno kada ih žena nadmudri.”

Izvor:prva.rs

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *