Menu Close

Što više izazova savladate, to se vaš odnos jača – Krizni periodi u braku po fazama…

Na početku svakog braka sve je idealno. Ispunjen je ljubavlju, iskrenošću i nježnošću. Zadovoljni su i suprug i supruga.

Nakon određenog vremena, stvari se mijenjaju. Gotovo svaki brak naiđe na probleme i nesuglasice. Bračne krize su prisutne kod gotovo svih parova. Psiholozi smatraju da su te krize tu kako bi oba partnera naučila kako ih prevazići.

Odnos će ili postati još čvršći i bolji ili će se završiti razvodom. Prema istraživanjima, najčešći razvodi se događaju u prvoj godini bračnog života. Zašto je to tako? Pročitajte najčešće uzroke prekida.

1. faza: Različite navike – Dok ste u vezi sa partnerom, neke svakodnevne navike i nisu toliko bitne.

Tek kada počnete živjeti zajedno, otkrivate navike svog partnera. Tada obično dolazi do prvih rasprava i sukoba. Na primjer, muž voli ustajati rano, dok žena voli spavati malo duže ujutru. On preferira vikende provoditi u izlascima sa prijateljima, dok ona više voli provoditi vrijeme u porodičnom okruženju.

Žena obično naveče voli čitati knjige ili gledati filmove, dok mužu glavna aktivnost može biti igranje video igrica.

2. faza: Različiti temperamenti – temperament čovjeka je od velike važnosti u braku. Prije braka su se lako dopunjavali i bilo im je zabavno.

Ipak, kada se nađu u situacijama koje zahtijevaju zajedničko djelovanje, često dolazi do sukoba. Ako muž na ženine zahtjeve odgovara sa smijehom, to može izazvati frustraciju kod nje. Tada dolazi do velikih nesporazuma između partnera.

3. faza: Finansijske poteškoće – kada žive s roditeljima, partneri često ne obraćaju mnogo pažnje na finansijske troškove.

Kada započne bračni život, teško im je prilagoditi se novim obavezama i troškovima koje trebaju podmiriti. Navikli su trošiti novac na izlaske, odjeću i kozmetiku. Ovo može dovesti do razvoda, jer se ne mogu složiti oko novčanih obaveza. Da biste prevazišli ove probleme u braku, potrebno je pronaći kompromis.

Nikada nemojte partneru postavljati ultimatume i prijetiti mu ako ne ispuni vaše zahtjeve. Ako ste nezadovoljni, uvijek razgovarajte otvoreno. To će vam pomoći da lakše riješite sve nesuglasice. Iskrenost i otvorenost mogu spasiti vaš brak od bilo kakvih kriza.

Izvor:pult24.info

Vezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *